404

Page not found.

Vaikuttajien käyttö tapahtumamarkkinoinnissa

Vaikuttajamarkkinointi on yksi tämän hetken trendikkäimmistä markkinoinnin käsitteistä. Tapahtumissa on ollut aina mukana tunnettuja henkilöitä, joten täysin uutta tämä ei alalla ole. Omaan brändiin ja tapahtuman tavoitteisiin sopiva kasvo on saattanut olla esimerkiksi juontamassa, puhumassa, laulamassa tai vieraana.

Sosiaalisen median avulla voi helposti laajentaa yhteistyön ulottumaan eri vaiheisiin ja kanaviin esimerkiksi ennen ja jälkeen tapahtuman. Vaikuttaja ja hänen kanavien avulla on mahdollista tavoittaa yleisöä, jonka huomiota muuten voi olla vaikea saada. Vaikuttajan isot seuraajamäärät eivät kuitenkaan ole yhtä kuin avain onneen ja onnistumiseen. On hyvä tutkia olemassa olevaa dataa: onko valitun vaikuttajan yleisö relavantti juuri kyseisen tapahtuman tavoitteisiin.

Lakko teki kesällä 2018 sisältöä K-Citymarketin festarikiertueelta. 

Vaikka sopimus esiintymisestä on tehty, ei tule olettaa, että sosiaalisen median päivitykset automaattisesti kuuluvat pakettiin. Mahdolliset toiveet ja ajatukset on hyvä nostaa esille jo sopimusvaiheessa. Kirjaa ylös mitä haluat vaikuttajan tekevän sosiaalisessa mediassa ja missä mittakaavassa yhteistyötä tehdään. Esim. missä kanavissa sisältö julkaistaan; vaikuttajan vai tapahtumajärjestäjän, saako mainostaja lisätä mainosrahaa postauksen taakse. Julkaisuaikataulu on hyvä sopia.

Sisällölle on hyvä sopia raamit: Mikä on yhteistyön tavoite, miten tapahtumasta puhutaan ja mitä perustietoja halutaan tuoda esille. Vaikuttajan kannattaa antaa tehdä päätös lopullisesta muodosta: hän tuntee oman yleisönsä parhaiten. Päälleliimattu ei ikinä toimi.

Viime vuoden Grand One -töistä useassa on mukana vaikuttaja, joista voi inspiroitua:
>> Grand One työt 

Ja muutama asiaan vihkiytynyt tapahtuma, jotka ovat tutustumisen arvoisia:

>> Tubecon
>> Ping Helsinki

Unelmatuotanto on takaisin

Me ollaan täällä taas. Viimeisin kirjoituksemme julkaistiin 1,5 vuotta sitten, jonka jälkeen on laajennettu reviiriä paljon.

 

Johanna lähti vuodeksi Dubaihin digimarkkinointitoimistoon, josta palattuaan hän on sukeltanut vaikuttajamarkkinoinnin puolelle tapahtumien ohessa. Kaisa on keskittynyt suunnittelun ohessa erilaisiin isoihin yleisötapahtumiin muun muassa Slushiin, Dare To Learniin ja Salpausselän kisoihin.

 

Näiden kokemusten ansiosta blogin sisältö tulee olemaan varmasti laajempaa. On mahtavaa, että olemme taas samassa kaupungissa.

 

Kuullaan!
Johanna & Kaisa

Mitä hauska baari-ilta maksaa?

Erilaisten HR kemujen budjetointiin vinkiksi: hyvän tavoitebudjetin saa aikaiseksi, kun miettii hauskan baari-illan kuluja.

Oletetaan, että äitisi heittää sinut kaupunkiin. Et maksa hänelle mitään (0€). Tapaatte kavereiden kanssa hotellin aulabaarissa skumpalla (12€). Täältä siirrytte taksilla ravintolaan syömään (8€ ).

Nautitte kolmen ruokalajin loistavan illallisen (56€), jonka huutelet alas pullollisella viiniä ja wichyllä (40€). Koska ilta vaikuttaa hauskalta, otat vielä kahvin + avecin (14€).

Taas taksi alle (8€) ja kohti stand up –iltaa. (35€). Narikka ei tietenkään kuulu hintaan (3€). Täällä juot pullon vettä (3,50€), 2 siideriä (16€). Hauska meininki jatkuu Kallessa (3€), jossa ilta tarvitsee jo pari shottia (16€). Tinakenkätytön jälkeen hoipertelette yhdessä vielä kerrosaterialle, jonka otat isona ja pirtelön päälle (11€). Taksijonossa pokaat jonkun, joka onneksi maksaa taksin, tämän kuljetuksen voi siis laittaa eri budjettiin.

 Kaiken kaikkiaan rahaa paloi 225,50€ sis. Alv. / henkilö.

Unelmatuotanto loves Y-tunnus

Marraskuussa 2015 istuimme täydessä koomassa lounaalla kärsien kunnon keikkakrapulasta. Takana oli hektiset 7 päivää, joihin oli mahtunut Slush, Nexterday North, Elisan pikkujoulut ja Elisan Slush Etkot. Luvattiin itsellemme, että ensi syksy on sitten rauhallisempi. Ei mennyt ihan suunnitelmien mukaan.

Johanna on keväästä asti tehnyt Bonnier Booksin kirjamessuosallistumisia niin Turun kuin Helsingin kirjamessuille. Useita osastoja, kymmeniä kirjailijoita, muutama sata ohjelmaa ja tuhansia kappaleita kirjoja. Marraskuussa seuraava projekti onkin Dubaissa tuotantopäällikön roolissa.

Kaisa on keväästä asti ollut mukana Sun Effectsin Slush tuotantotiimissä kumppanituotannon vastaavana tuottajana ja ollut mukana käynnistämässä paria muuta projektia Sun Effectsillä. Nyt kuitenkin seuraavat 2 kuukautta menee Slushiin keskittyen.

Niin kiire ei kuitenkaan ole, ettei lisää tekemistä olisi helppo keksiä. Kesällä Unelmatuotannosta tuli yritys. Vaikka emme ole tehneet markkinointiponnisteluja, teimme syyskuussa ekan oman keikan.

Tästä se lähtee.

hobo-826057_640

 

Oletko jo tavannut Pahan?

Suomen tapahtumablogitaivaalle on ilmestynyt uusi alaa pöllyyttävä bloggari, Paha Tuottaja. Pahan jutuista inspiroituneena innostuimme kehittämään aloittelevan tapahtuma-alan yrittäjän yritystekstigeneraattorin, jotta copyyn korvamerkityt rahat voi käyttää vaikka pleksitelineiden tai kappakankaan hankintaan.

Tämä on vielä beta versio. #digitalist tilataan tietysti söpöstelemään tämä.

(Yrityksen nimi) on johtava/luova /innovativinen/strateginen tapahtuma-/tapahtumamarkkinointi-/kohtaamis-/elämys- /f2f-/ p2p-/h2h-toimisto, joka suunnittelee ja tuottaa kokemuksellisia/tuloksellisia/erilaisia/tavoitteellisia/täysin erilaisia/isoja ja pieniä/tehokkaita/mitattavia/innovatiivisia (voi valita useamman) tapahtumia/kohtaamisia/toteutuksia/elämyksiä.

Olemme tuottaneet XX kpl (hieman liioteltu luku, muista että yksi promootiopäivä on yksi tapahtuma) tapahtumaa XX kpl maassa. Olemme innostuneita/kokeneita/ammattitaitoisia/luovia/vastuullisia ammattilaisia.

Ja loppuun kannattaa vielä valita joku iskevä persoonallinen iskulause, esim.

Kaikki tuotannot avaimet käteen-toteutuksella/räätälöitynä sinulle!
Kaikki palvelut yhden katon alta.
Autamme sinua kohtaamaan asiakkaasi elämyksellisesti.

Lue Pahan tuottajan ajatuksia alasta www.pahatuottaja.com

Nimityksiä alalla

Mia Lydman on aloittanut Eventforumin projektipäällikkönä.

Tuulia Sotamaa on aloittanut vastaavana tuottaja Lataamolla.

Roof:n uusi myyntipäällikkö on Stefan Koskinen.

Sisters Inc:in on siirtynyt Satu Uotila ja Paula Olli. Satu toimii tuotantopäällikkönä ja Paula tuottajana.

WOW, VAU ja jotain aivan erityistä

Kuinka usein sinulta on tilattu tai olet sortunut tilaamaan jotain täysin erilaista, uutta, ennennäkemätöntä tai uniikkia? Usein tämä mystinen tilaus on yhdistetty hyvin vaatimattomaan toteutusbudjettiin tai puhumattakaan, että konseptista tai ideasta maksettaisiin jotain.

Olemmekin miettineet erilaisia DIY WAU -konsepteja, joita saa lainata täysin vapaasti ja veloituksetta.

 

Wow

  1. WOW tai WAU-kyltti

Tilaa kapalevy tai a-opaste, jossa tarroitettuna sana WAU ja sijoita se keskeiselle paikalle. Jos raha on tiukassa, A3-arkki käsinkirjoitettuna pleksitelineessä käy myös hyvin. Jos haluat oikein hullutella, tilaa ikioma WOW-rollup.

  1. Maalaa valolla

Osta varastoosi pari heikkotasoista ledilättyä ja maalaa pintoja firman brändiväreillä. Tulos on varmasti ikimuistoinen ja kasvattaa vuoren varmasti ROI:ta.

  1. More is more -brändäys

Älä turhaan säästele logon käytössä. Tuskin vieraat tietävät kenen tilaisuuteen ovat tulossa, joten hämmästytä heidät logon yliannostuksella. Muista ainakin pop-up -seinät ja brändätyt servetit. Mikä sen luovempaa kuin brändätä vaikka saippuat ja muut vessasomisteet.

  1. Buukkaa nimetön yllätysesiintyjä

Kaikki yllättyy varmasti – ja on kaikille budjeteille sopiva vaihtoehto.

Listalle otetaan mielellään lisäideoita. Tägätkää somessa omat ideanne #unelmatuotanto.

Alan kuumimmat uutiset ja nimitykset

Tapaus ja Impact on lyönyt hynttyyt yhteen ja Impactin henkilökunnan löytää nyt Tapauksen puolelta.

Pitkän linjan tapahtuma-alan tekijä Kati Kuusisto on nimitetty Sun Effectsin operatiiviseksi johtajaksi.

Katja Kokko on aloittanut Roof Productionsin myyntijohtajana.

Parhaat asiat ovat ilmaisia

Kaiken ei tarvitse maksaa maltaita, ei välttämättä yhtään mitään. Tapahtumissa usein kompastutaan asioihin, mitä pidetään itsestäänselvyytenä. Tässä pari esimerkkiä joihin olemme viime aikoina itse törmänneet.

A-B-C – vai miten se menikään?

Äskettäin kävimme tapahtumassa, jossa rekisteröintipisteen host oli enemmän kuin pihalla, koska vieraat olivat sotkeneet badget.

Mikään ei ärsytä niin paljon kuin jonottaminen. Huolehdi, että rekisteröinnissä badget ovat selkeästi aakkosjärjestyksessä. Parhaaseen tulokseen tulee, kun rekisteröintihenkilökunta laittaa itse badget paikoilleen, jolloin logiikka tulee heille tutuksi. Päätä etukäteen nappaavatko vieraat omat nimikorttinsa vai jakaako henkilökunta ne.

Isännät ja emännät paikoilleen

Olimme vieraana yrityksen tilaisuudessa, josta olemme ostaneet yhtä sun toista vuosia. Tilaisuus ei ollut järin iso, mutta missään vaiheessa tilaisuutta kukaan isännistä ei tullut meitä jututtamaan. Sisääntulossa ei myöskään ollut ketään ottamatta vastaan.

Mikään ei ole sen parempaa ja mukavampaa liidinkeräystä, kun käydä jututtamassa asiakkaita omassa tilaisuudessa. Voittaa varmasti kylmäsoitot. Varmista, että joku yrityksen omista kasvoista on sisäänkäynnillä sanomassa moikat sekä tullessa että lähtiessä. Tee mieluimmin rautalangasta väännetyt ohjeet, kuin oletat että kaikki osaavat isännöidä.

hashtag-1084519_1920Pelkkä hashtag ei riitä

Meille on muodostunut tavaksi seurata tapahtumien hastagejä, koska kaikilla tapahtumilla on nykyään oma hashtag. Hastagien käyttäminen on hyvin sekalaista.

Valitse vain yksi virallinen tunniste ja mahdollisimman yksinkertainen sellainen. Ei siis firman-nimi-tapahtuman-nimi-vuosiluku-hashtagiä.

Jotta sisältöä tulee ja paljon, laita hashtag hyvin esille. Hyödynnä kaikki materiaalit ja pinnat tapahtumassa. Aloita sen rummuttaminen jo hyvissä ajoin.

Aseta aina tavoitteet, kuinka monta twiittiä tai Insta-kuvaa tapahtumasta haluat? Ainakin oman porukan tulee käyttää sitä ja useasti. Jos kirjallinen ilmaisu tuottaa vaikeuksia omalle porukalle, suosikaa kuvia.

Kilpailutatko tapahtumatoimiston vai tuotantotiimin?

Onko sinulle tärkeämpää valita tapahtumatoimisto vai sopiva tuottaja ja tuotantotiimi? Toimisto kuin toimisto kertoo sivuillaan komeista referensseistään, keikkojen määristä ja mitä he osaavat tehdä. Referenssit, mainostekstit ja myyjien vakuuttelut kertovat lopulta todella vähän. Kaikki myyvät juuri sinulle räätälöityjä avaimet käteen -ratkaisuja.

Valitse tuotantotiimi huolella

Voiko oikea kumppani löytyä perinteisen kilpailutuksen kautta? Vai pitäisikö mahdolliset tapahtuman tuotantoon osallistuvat pyytää lasilliselle ja arvioida ehdokkaiden sopivuus paitsi tiedon myös intuition avulla? Lähes kaikki tuotantotiimin jäsenet tulevat olemaan tuotannon aikana kuin työkavereitasi ja tiimin jäseniä. Minkälaisen tiimin tarvitset ja valitset?

Tuottajan tai tuotantotiimin ammatillinen osaaminen on tietenkin tärkeää. Isossa roolissa on kuitenkin myös se, miten tuottaja itse suhtautuu kyseiseen tuotantoon tai teihin yrityksenä sekä mitkä ovat hänen työskentely- ja kommunikointitapansa. Löytyykö teillä yhteinen sävel ja ajatus tekemisestä?

Haluatko haastajan vai hyssyttelijän?

Ostamisessa on hyvä tuntea itsensä ja se, minkälaista tyyppiä tarvitsee. Haluatko, että tuottaja tekee toiveet kyseenalaistamatta vai haluatko enemmän sparraajan ja haastajan? Tarvitsetko välillä henkistä tukea tuotannon aikana? Tai kylmähermoista ratkaisijaa, joka löytää tilanteessa kuin tilanteessa toisen vaihtoehdon? Tuotantotiimin pitää täydentää sinun heikkoja kohtia.

Seuraavan kerran kun kilpailutat, ota riski ja lähde treffeille.

Kirjoitus on julkaistu alun perin venuu.fi blogissa.